UNGDOMS- OCH JUNIOR-SM I STOCKHOLM


U SM BRONS TILL ERIK HJALMARSSON
 

I helgen har ungdoms och junior SM i styrkelyft ägt rum. Södra TK i Stockholm stod som arrangör för denna 2 dagars tävling. Platsen var Västertorpshallen som så många gånger förr. En trevlig hall, om än något trångt för publiken. Tävlingen flöt på i ett bra tempo och uppsatt tidsprogram kunde hållas. Antalet deltagare som kom till start var det 89 st. varav 11 st. damer som alla fick tävla i junior som åldersklass.

Det blev totalt 79 st. godkända lyftare. Ett alltför stort manfall tycker jag.

Svenskt bänkpressrekord av Markus Rinse.

På lördagen avgjordes ungdomsklasserna med indelning yngre och äldre.

Från Sydsvenska var det endast en lyftare anmäld i yngsta klassen men denne gosse visade direkt var skåpet skulle stå.

Klass 82,5 vanns överlägset av Helsingborgs Marcus Rinse som sammanlagt fick det näst tyngsta resultatet av alla U14-17 lyftare oavsett viktklass.

Markus var helt ohotad i alla delgrenarna och klämde dessutom till med svenskt rekord i bänkpress med 130 kg. Sydsvenska rekordet är samma men då var inte domarna dom rätta (det krävs numera 3st. förbundsdomare för svenskt rekord).

I böjen blev det 175 kg vilket var en tangering av det sydsvenska rekordet marken på 220 var en rejäl höjning och detta gav den sammanlagda sydsvenska rekordnoteringen på 525 kg. Detta var hela 50 kg före tvåan Emil Andersson från Åmortsfors.

Brons till Erik & massor med klubbrekord

Dom äldre ungdomarna var något bättre representerade med 3 st. lyftare från tre olika klubbar. "Lättaste gossen var TK Trossös Erik Hjalmarsson som vägde in i kl 100. Erik som tränat bra hela vintern hade stora förväntningar på sig själv men hade lite otur med att få dom bästa lyftarna av alla U18-19 i sin klass och kom på så vis lite i ett mellanläge. Jonny Lindström Södra TK 685 kg och Styrbjörn Sidung Jönköping 680 kg. Erik inledde med att persa i knäböj med 225 kg gick upp med 235 men tappade balansen precis innan nedsignal. Bänken blev en riktig stänkare och höjde sitt pers till 140 kg. Marken blev en liten besvikelse då han endast fick ingången på 205. Sammanlagt blev det 570 kg och ytterligare ett prydligt pers. Alla resultaten var naturligtvis prydliga klubbrekord i kl 18-19 år. Fyran Andreas Nilsson fick 510 kg.

Näste lyftare var Jimmy Andersson från Höllviken. Jimmy kom tillsist fyra men endast 10 kg från brons och 22,5 kg från silver. Jimmys serie blev 200+130+225=555.

Martin Arildsson Malmö Slog rekord i alla momenten för både ungdom 18-19 och juniorer. Efter ett bra viktval och fina lyft blev det nio godkända lyft.

Martin hade själv alla rekorden i tyngsta klassen men bättrade på dem en bit och rekorden som inte lär bli långlivade lyder 240+172,5+245=657,5 kg Detta resultatet gav Martin en plats i Ungdomslandslaget och ett deltagande på Nordiska som arrangeras av Jönköping i slutet av april

Var håller alla Sydsvenskas Ungdomar och juniorer hus??

Mattias Nilsson var den ende sydsvenske junioren som kom till start.

Mattias har haft en mycket målmedveten bantning för att komma ner i kl 67,5 17 kg sen i somras har respekt med sig. Nu blev det inte riktigt som Mattias tänkt sig utan det slutade med en lite snörplig fjärdeplats med 480 kg. 2,5 kg efter Joel Hedlund.

Mattias bekymmer är, tror jag, att han överladdar inför viktiga tävlingar, detta gör att han inte får ut det han borde.

Nu fick han nöja sig med serien 177,5+110+192,5. Vann klassen gjorde Göteborgs Fredrik Blidberg på 535 kg.

Efter en titt på senaste rankingen 2004-03-11 finns det 10 st. lyftare bland herrarna i sydsvenska som är Junior eller yngre.

På damsidan finns det i hela distriktet en som tävlar. Maria Eriksson som har fyllt veteran toppar damrankingen alla kategorier. Men med detta har vi inte någon direkt tillväxt.

Allt detta är naturligtvis ett stort bekymmer både för klubbarna och distriktet.

Kanske ett studiebesök i Jönköping? Denna klubb har på några år lyckats få ihop mer damlyftare (5) än vi har ungdomar (4).

Till sist två guld och ett brons är ett fullt godkänt resultat på fem starter.

Grattis Martin, Marcus och Erik.

För Sydsvenska
Johan Swahn
TK Trossö

 

www.tktrosso.com