Veteran-SM i Borlänge, 22-23 sep. 2001.TK Trossö hade två delatagare i veteran-SM 2001, Jörgen Holm i klass -90 kg, veteran 2 och Göran Johansson i klass -125 kg, veteran 1. Henrik Svedlund och Mattias Nilsson åkte med upp för att matcha och serva dem. På plats fanns även Borlänges ungdomsmästare i klass -90 kg, Andreas Bussman, för att hjälpa oss.

Det var långt att åka upp till Borlänge, därför åkte vi upp redan på fredagen. Vi kom till vandrarhemmet där vi skulle bo vid 17-tiden. Läget för vandrarhemmet var perfekt, det var max 200 m. över en gräsplan till Maserhallen. Efter att ha försökt välta Borlänge på fredagskvällen så gick vi efter frukosten över till Maserhallen för att orientera oss.

När vi hade spanat in hall, uppvärmningslokal och invägningsrum så gick gamlingarna och vilade middag. Mattias och jag spanade in de lättare klasserna som tävlade på förmiddagen. Vi fick bland annat se Leo Honkala försöka på nytt Europarekord i knäböj, 200,5 kg. Han gjorde tre misslyckade försök och bommade tyvärr ut sig. Vi fick också se hur Loa lätt gjorde 700 och vann 82,5 kg. Klovarna visade redan på lördagen en mycket hög klass, de klovade snabbt och rätt och var bra med vid alla lyft.

Tyvärr blev det en lång paus mitt på dagen på lördagen. Sen var det dags för Jörgen Holm att känna på allvaret. Han gjorde SM-debut vid 53 års ålder! Han gjorde det med den äran, nerverna märktes mycket mer än jag nånsin har sett på Jörgen innan. Ändå gjorde han nytt personbästa sammanlagt med 55 kg. Klart tufft att höja nivån så på ett SM med den tuffa bedömning som är där. Jörgen böjde 190 snyggt och fint, han hade lite för bråttom med 200 och missade det. Delvis p.g.a. FÖR snabba klovare, men hellre det än att de missar. I bänken gick det mycket bra för Jörgen med 130 kg på toppen. Det var Jörgens bästa bänk hittills, stilrent och kraftfullt. Stången formligen flög upp. Sen var det dags för marken, där gick Jörgen in på 200 som var mycket lätt och fint. Han fick även med sig 220 i ett bra andralyft. I tredje begärde vi 235 för att försöka få silvret. Det orkade Jörgen inte denna dag. 540 sammanlagt räckte till en bronsplats.
En bronsmedalj i debuten på ett SM är inte illa! 
Grattis Jörgen
.

På söndagen var det dags för klasserna 110, 125 och +125. Det var bara 14 "gamla gubbar" som orkade ta sig till invägningen. Därför blev det tävling i en grupp. Björkis, från JSK, vann 110:an ganska komfortabelt med 782,5 kg. Göran gjorde tre fina böjar med 270 kg på toppen. När han värmde upp inför bänken sprack bänktröjan i sista uppvärmningslyftet med ungefär 2 minuter till start. Vi hade sån tur att det fanns flera som ville och kunde låna ut en extra tröja till Göran. Det blev lite panikartat ett tag då vi trodde att Göran var ute ur tävlingen. Anders Magnusson från Skurup var den som först erbjöd sig att låna ut en tröja, men den var tyvärr något för liten. Men Bengt Fridell klev fram och räddade dagen genom att låna ut en tröja som att perfekt på Göran. Vi fick låta tiden gå ut på första lyftet och begära omförsök till andra. Göran gjorde två fina bänkar på 150 och 160 kg. Till slut blev det dags för marklyftet, där Göran satt i ett mycket bra läge med en liten ledning och vi kunde lätt bevaka de andra. Göran drog 270, 290 och 300 i de tre lyften. Det blev 730 sammanlagt och en ny guldmedalj till Göran. 
Grattis till ännu ett SM-guld Göran!!

Lennart Nilsson från Östersund tog hem sitt tredje SM-silver med 720 kg. 
Trea blev landslagsbossen Urban Boväng.

Bengt Fridell spräckte sin dräkt på uppvärmingen och fick tävla utan dräkt. 302,5 - 197,5 - 300 är en serie som har respekt med sig hur man än ser på det. Om man dessutom tar hänsyn till att han gjorde det utan dräkt i böj och mark så är det ett lysande resultat. Grattis Bengt!

Dessutom vill vi allihop, och särskilt Göran, tacka för lånet av tröjan.
Tack så mycket, Bengt!

JSK hade som alltid med sig ett trevligt gäng, det är alltid trevligt att träffa dem. Vi vill också tacka hela gänget i Borlänge för en bra tävling! Bra jobbat! Alla lyftare som gjorde helgen till en rolig upplevelse är också värda ett stort tack.

Det var många duktiga lyftare med uppe i Borlänge på en mycket rolig och väl arrangerad tävling.

                                                                            Henrik Svedlund

TK Trossö
www.tktrosso.com