Bänkpress - DM 2002


Starka herrar och damer i Karlskrona

Ramdala IF och TK Trossö arrangerade tillsammans med Sydsvenska Styrkelyftsförbundet DM i bänkpress. Platsen för tävlingarna var återigen Ramdalas gamla medborgarhus, en ganska liten lokal men trevlig att tävla i.

Uppvärmningen låg vägg i vägg med tävlingslokalen vilket gjorde det hela lätt för lyftare, matchare och funktionärer. Vi hade lärt oss en hel del sen de förra DM:n -99 & -00, så vi hade bl.a. lagt lite extra krut på antalet funktionärer vilket gav ca 10 st. per lyftpass + domare. Dessutom utnyttjade vi dom gamla tids-protokollen när vi gjorde planeringen vilket fick det hela att förlöpa smärtfritt.

Roligt är också att samarbete mellan de olika klubbarna i distriktet fungerade bra även om avstånden är stora.

41 lyftare av 51 anmälda från tiotalet klubbar kom till start för att än en gång få testa fem lyft. De allra flesta lyftarna var positiva till fler lyft än tre, så vi får hoppas på en fortsättning.

Skillnaden mot 1999 då fem lyft testades första gången var att denna gång var det ingen som klantade till det och bommade ut sig.

Negativt mot 1999 var däremot antalet anmälda lyftare och starter har minskat med 30 st. vilket man inte behöver vara matematiker för att inse att det är mycket illavarslande.

Någon bra förklaring har jag inte men för Skurups del var det lag-SM som gällde helgen efter.

För att ta lagmedaljer så krävs det att man anmäler lag och här var det dåligt med anmälningarna. Även om man inte har fullt lag kan det bli en buckla till klubben. Nu var det nio klubbar med anmälda men endast tre seniorlag. Här fanns det sex lag som hade tre lyftare eller mer som kom till start. Två juniorlag, två ungdomslag och ett veteranlag.

Medaljfördelningen blev fem Blekingska guld och fyra Skånska. Damklassen vann dock Skåne överlägset med 2-0.

Doping polisen gjorde ett välkommet besök under tävlingen och 5 lyftare lottades ut .

De båda Blekingska länstidningarna var också på plats med både journalist och fotograf vilket renderade i bra reportage, Sydöstran hade 2,5 sida med stor förstasidesbild på sportbladet. Dessutom fixade deras fotograf en hel del bilder till TK Trossös hemsida. www.tktrosso.com

Så över till tävlingarna Kl. 60-75 + dam gick i första omgången.

Damerna som var två till antalet och bägge tävlandes för Malmö AK.

Här var veteranen Maria Eriksson bäst, hon lyfte i kl. 56 och imponerade med ett kanonlyft på 95 kg och112.3p. Detta var också nytt Sydsvenskt rekord.

Jessica Engdahl hade aviserat Svenskt rekordförsök i kl. 75. Tyvärr ville det sig inte denna gång men hennes försök på 111 kg. var inte långt borta. Nu fick Jessica nöja sig med 107,5 kg. och 102,4 p.

Kl. 60 vägde endast en lyftare in och det var tävlingens yngste Kim Ludvigsson f. -88 från TK Trossö. Kim satte pers med 47.5 kg. och tryckte även upp 50 men fann där inte nåd hos domarna. Resultatet var nytt Sydsvenskt U17.

I kl. 67.5 var det lika bedrövligt med endast en lyftare, Ramdalas Dan Magnusson som är en ungdomslyftare av mycket god klass. Dan lyfte 147,5 kg. denna gång. Och fick trösta sig med Sydsvenskt U20 rekord.

Kl. 75 bestod av 6 st. lyftare. Jonas Andersson Ramdala var helt överlägsen med det nya Sydsvenska rekordet 182,5 kg. Detta gav 130.8p. Dagens näst bästa poäng. Efter Jonas var det glädjande nog två duktiga ynglingar som fick bra resultat. Klubbkamraten Kent-Åke Jönsson som vägde över med ett halvt kg pressade 155 kg. vilket var nytt Sydsvenskt juniorrekord. Malmös ungdomslyftare Rickard Andersson satte även han rekord i ungdomsklassen med147,5kg.

Kl. 82,5 var största klassen med 8st. deltagare. Kampen om guldet var ovisst in i det sista, men Anders Larsson från Helsingborg visade sig till sist vara starkast med 152,5 kg. 2,5 kg. mer än lättare lyftaren Mikael Assarsson från Ystad.

Kl. 90 med 7 deltagare. Här var det en ganska jämn klass. Feras Abu-Isefan Trossö satte pers och vann ganska komfortabelt med 180 kg. Jonas Forsmark Ramdala kom tvåa med 175 kg. och Malmös Rickard Fredriksson kom trea med 172.5 kg. Ungdomslyftaren Jimmy Andersson från Höllviken satte nytt Sydsvenskt U18 rekord med 85kg. Höllviken har tyvärr tappat en stor del av det unga garde man hade för några år sedan.

Kl 100. Här var det 3 lyftare som hade en jämn kamp. Tk Trossös hårt tränande Henrik Svedlund fick äntligen till det och fick för första gången ställa sig överst på pallen. Efter klokt matchande fick han med sig160 kg. i bagaget. Vilket räckte att sätta rivalen från Ramdala Torbjörn Eriksson på plats. Bägge hade samma vikt men Tobbe vägde tyngre. Tredje gentlemannen i klassen var Leif Waldek från Skurup. Leif var tävlingens äldste deltagare med sina 63 år. Hans slutresultat blev 152,5kg.

I klass 110 var det 8 lyftare invägda varav 6 st. veteraner detta var kanske tävlingens jämnaste klass. Etta blev Håkan Persson Ramdala som slog till med Sydsvenskt rekord 212,5 kg. Detta var också pers med en tia. Anders Andersson Svalöv AC fick upp 190 kg. Mellan trean och sexan skiljde det 7,5 kg.

Kl 125 kunde stoltsera med fyra lyftare och 50% veteraner. Här plockade Malmös Roger Svensson hem den ädlaste medaljen med ett lyft på185 kg. Två blev klassens yngling Andreas Persson Trossö som fick 165 kg.

I supertungvikten var det endast en lyftare anmäld och det var Skurups Jonny Wahlqvist. Jonny som är en riktig bänkspecialist hivade upp 250 kg. och hade sen två ogiltiga på 260. På poäng blev Jonny tävlingens bäste lyftare med 137,6p.

Bästa dam  Maria Eriksson  Malmö AK  112,3p
Bästa ungdom  Dan Magnusson  Ramdala IF  114,8p
Bästa junior  Kent Åke Jönsson  Ramdala IF  118,8p
Bästa senior  Jonny Wahlqvist Skurups KS  137p
Bästa Master 1  Anders Andersson  Svalövs AC  113,2p
Bästa Master 2  Leif Waldeck  Skurups SK  93,3p
Seniorlag 1  Ramdala 601p  2Trossö 492p  3 Ystad 462p
Juniorlag 1 Ramdala 327p    
Ungdom 1 Ramdala 208p 2  Trossö 156p  
Veteran 1 Trossö 94p    

För Arrangörerna
Johan Swahn Tk Trossö
Sydsvenska Styrkelyftsförbundet.

 

 

www.tktrosso.com